Saturday, December 14, 2013

ΓΟΥΣΤ. ΦΛΩΜΠΕΡ - ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ (5)



αποσπάσματα από το μυθιστόρημα σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη

*  -"Ε όχι! Γιατί να φωνάζουμε εναντίον των παθών; Δεν είναι κείνα το μόνο ωραίο πράγμα που υπάρχει στη γη , η πηγή του ηρωισμού, του ενθουσιασμού, της ποίησης, της μουσικής, των τεχνών όλων επιτέλους;"
   - "Αλλά πρέπει" , είπε η Έμμα , " ν' ακολουθεί κανείς λιγάκι και τη γνώμη του κόσμου και να υπακούει στην ηθική του"
    - "Α, μα υπάρχουν δύο ηθικές!" , αποκρίθηκε εκείνος. "Η μικρή, η παραδεγμένη, αυτή των ανθρώπων, αυτή που ακατάπαυτα αλλάζει και που φλυαρεί τόσο δυνατά, που κυλιέται χαμηλά για το τίποτα, σαν αυτό το συμμάζεμα απο ηλιθίους που βλέπετε. Αλλά η άλλη, η αιώνια, είναι γύρω μας και πάνω μας, σαν το τοπίο που μας τριγυρίζει και το γαλάζιο ουρανό που μας φωτίζει..."

* Δεν μπορεί να παλέψει κανείς με τον ουρανό, ούτε να αντέξει στο χαμόγελο των αγγέλων.

* Από το ύψωμα που βρισκόταν, όλη η κοιλάδα έμοιαζε με μιά απέραντη λίμνη που εξατμιζόταν στον αέρα....Το ποτάμι του δειλινού άρχισε σιγά σιγά να απλώνεται. Οι τελευταίες ακτίνες περνούσαν ανάμεσα από τα κλαδιά και της θάμπωναν τα μάτια. Εδώ κι εκεί, ολόγυρά της, στα φύλλα  ή στο χώμα έτρεμαν κάποιες φωτεινές κηλίδες, που έμοιαζαν με φτερά μικρών πουλιών σκορπισμένα με αταξία. Παντού υπήρχε σιγή. Κάτι το πολύ ευχάριστο φαινόταν σαν να βγαινε από τα δέντρα. Ένιωθε την καρδιά της που άρχισε να χτυπά δυνατά και το αίμα που κυκλοφορούσε στις φλέβες σαν ένας ποταμός από γάλα. Τότε άκουσε πολύ μακριά, πέρα από το δάσος, επάνω απ' τους άλλους λόφους, μιά ακαθόριστη και παρατεταμένη κραυγή, μια συρτή φωνή και την άκουγε με σιωπή, αν ανακατεύεται σαν μουσική με τις τελευταίες δονήσεις των ερεθισμένων νεύρων της.

No comments: