Sunday, March 11, 2007

ΠΟΙΑ ΗΤΟ Η Α. ΛΙΔΩΡΙΚΗ ;





Η εκλεκτή δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα αναρωτιέται στο άρθρο της στα ΝΕΑ της 10-3-2007 "Όλα στα κάρβουνα" http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18785&m=N56&aa=3 , το οποίο αφορά το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού


" ΚΑΙ ΜΕΣΑ στον «συνωστισμό», αγκαζέ με Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Μπουμπουλίνα, φιγουράρει και η μεγάλη ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Άλφα Λιδωρίκη. Την αποκαλώ «Άλφα Λιδωρίκη» διότι το μικρό της όνομα διαφεύγει στους πάντες: Αγγελική; Αναστασία; Άντζελα μήπως; (Σημειωτέον, σε ένα τηλεοπτικό πάνελ επιμένανε να την αποκαλούνε «κυρία» Λιδωρίκη: Από το 1821 μέχρι σήμερα ζει ακόμα αυτό το θηρίο; Άλφα, καρδιά μου, τι πίνεις και δεν μας δίνεις;).
Μια ιστορικός, υπέρμαχος του βιβλίου, παραδέχτηκε ότι την Άλφα Λιδωρίκη ούτε που την έχει ξαναπιάσει στο στόμα της. Για να βρω άκρη, μπαίνω η δόλια στο Διαδίκτυο. Πληκτρολογώ: «Α. ΛΙΔΩΡΙΚΗ». Περιττό να σας πω τι μου 'βγαλε: Τον συγγραφέα Αλέκο Λιδωρίκη! Ποια είσαι, ρε Άλφα, ξεφανερώσου, να ξέρουμε κι εμείς τι θα ρημαδοπούμε στα παιδιά μας!...... "


Βέβαια εμείς ούτε ιστορικοί είμαστε , ούτε και υπέρμαχοι του παραπάνω βιβλίου. Αλλά δεν ανεχόμαστε να μας θεωρούν και "αδύναμους κρίκους" της ιστορικής γνώσης.

Πληροφορούμε λοιπόν την κ. Ακρίτα (και την άσχετη ιστορικό) , οτι η Ασήμω ή Ασημώ Λιδωρίκη , δεν είναι άλλη από τη σύζυγο του αμφιλεγόμενου ήρωα της επανάστασης Γιάννη Γκούρα , φρούραρχου της Αθήνας, γνωστή και με το προσωνύμιο "Νταλιάνα" . Η Ασήμω Λιδωρίκη μετά το θάνατο του συζύγου της (1 Οκτωβρίου 1826) και μέχρι την άφιξη του Κριεζώτη , ανέλαβε και ουσιαστικά διηύθυνε την άμυνα των πολιορκούμενων αγωνιστών στην Ακρόπολη. Σκοτώθηκε στο Ερέχθειο το 1827 απο βόμβα.
Πιθανότατα οι συγγραφείς του βιβλίου θεώρησαν υποτιμητικό να την αναφέρουν ως "Γκούραινα" , ή Νταλιάνα , και την ανέφεραν με το πατρικό της επώνυμο , εκθέτοντας δημοσιογράφους και ιστορικούς

5 comments:

Τίποτα said...

:)

Γιώργος Μίχος said...

Για ρώτα τη ρε Γιώργο ποιά ήταν η πιο μακρόχρονη γκόμενα του Αντρέα Παπανδρέου, ίσως το ξέρει.

Θεοδόσης Βολκώφ said...

Πές τα, Γιώργο, πές τα...

Βολκώφ

μαριάννα said...

weaver είσαι απίστευτος! Συγχαρητήρια! Καλά σε θεωρούμε ιστορικό λογοτεχνικό αρχείο με τη Σοφία...
Το μόνο που δεν καταφέραμε να ανακαλύψουμε είναι ποιός κρύβεται κάτω από το ψευδώνυμο Μενάλκα Μουσαίου. Μήπως το ξέρει η Ακρίτα;
:)

μαριάννα said...

Να προσθέσω ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το Μ. του Μαλακάση είναι Μιλτιάδης. Έχω δει να τον αποκαλούν με διάφορα άσχετα αρκετοί λογοτέχνες. Μερικοί τον αποκαλούν Μιχάλη και κάποιοι άλλοι Μενέλαο.