Thursday, May 10, 2007

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ


Ας ομολογήσουμε λοιπόν μαζί με το σοφό καθηγητή μας ....

«….Όλες οι μεγάλες δικαιικές αξίες, θαυμαστές επινοήσεις της θεωρίας, στην πράξη απολήγουν να είναι είτε κούφια συνθηματολογία εκ μέρους των αδίστακτων εραστών της δύναμης και της τρυφής που προσφέρει η συσσώρευση άμετρου και εύκολου πλούτου, είτε η μεγάλη χίμαιρα των αφελών ιδεολόγων, που τελικώς μένουν με την πίκρα του εξαπατημένου.
Παρά ταύτα θα τολμήσω να κλείσω με το μακαρισμό: Είναι άξιοι θαυμασμού και τιμής εκείνοι που ανιδιοτελώς πιστεύουν σ’ αυτές τις χίμαιρες.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει, γιατί γνωρίζουν, πως πρόκειται για μια ευγενική, αλλά απρόσιτη νοσταλγία. Ενώ στ’ αλήθεια, τελικώς οι βάναυσοι περνούν και βάζουν τη δική τους σκοτεινή σφραγίδα στην πεζή πραγματικότητα.
Μ όλον τούτο η νοσταλγία για τις αξίες δεν παύει να θάλλει εκεί όπου όντως ανήκει: στο νού και στην καρδιά μας, σε πνευματική εγρήγορση και συγκινησιακή έξαρση…»

Κώστας Μπέης
(Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών)
ΟΙ ΔΙΚΑΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
(Εισήγηση στο 18ο διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ Καβάλα Ιούλιος 2006 )

1 comment:

Θ. Βοριάς said...

Καλή σου μέρα Γιώργη!